واردات ماشین سنگین به کشور و در کنار آن واردات لاستیک کامیون یکی از تصمیمات جنجالی و بحث برانگیز دولت سیزدهم بود. با اینحال در برنامه بودجه سال 1402 شرایط ویژه ای برای واردات کامیون و ماشین سنگین در نظر گرفته شده که در ادامه این مقاله از مجله تجارت به آن پرداختیم.
واردات خودرو سنگین به کشور
با افزایش تعداد کامیونهای فرسوده دبیر انجمن صنفی کامیون داران کشور با واردات مدلهای دستدوم با حداکثر پنج سال کارکرد محصول اروپا، ژاپن و کره موافقت کرده است. اما شرایط واردات خودرو سنگین چیست و کامیونهای وارداتی باید چه مشخصاتی داشته باشند؟
بر اساس (بند ص) بودجه 1402 کشور
چهار گروه واجد شرایط برای واردات خودرو سنگین شامل این موارد است:
- شرکتهای تولیدکننده ناوگان داخلی (در هر مرحله تا ۱۰۰۰ دستگاه)
- شرکتهای حمل و نقل توانمند با مجوز واردات (در هر مرحله تا ۱۰۰ دستگاه)
- شرکتهای سرمایهگذاری واردکننده با مجوز صادرات و دارای خدمات پس از فروش (در هر مرحله تا ۵۰ دستگاه)
- مالکین حقیقی و حقوقی 25 دستگاه
توجه داشته باشید که مالک حقیقی یا حقوقی نمیتواند به نمایندگی از چند متقاضی، اقدام به واردات خودرو کند.
اگر مالک یک خودروی فرسوده از توان مالی کافی برای تعویض ماشین برخوردار نباشد، میتواند با شرکتهای حمل و نقل توانمند یا شرکتهای حمل و نقل داخلی مشارکت کرده و به اندازه سهمآورده خود نسبت به قیمت نهایی خودرو سنگین وارداتی، در درآمد حاصل از عملکرد کامیون سهیم شود.
منظور از شرکت حمل و نقل توانمند، شرکتی است که ضمن داشتن مجوز فعالیت سراسری از سوی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، عملکرد یک سال گذشتهاش مساوی یا بیشتر از نصف میانگین تعداد بارنامههای صادره توسط دیگر شرکتهای حمل و نقل توانمند باشد.
بخوانید: واردات لاستیک ماشین سنگین
شروط واردات ماشین سنگین توسط گروه های مجاز شامل موارد زیر میشود:
- نباید بیش از پنج سال از زمان تولید خودروی وارداتی گذشته باشد.
- خودروهای وارداتی باید دارای خدمات پس از فروش در داخل کشور باشند.
- خودرو سنگین وارداتی باید از لحاظ سطح ایمنی، آلایندگی و کیفیت مورد تأیید مراجع مربوطه قرار گیرد. برخورداری از استاندارد e-mark نیز جزو الزامات است.
- خودرو سنگین وارداتی میتواند از نوع کشنده یا باری باشند.
- اولویت واردات در مرحله اول به کامیونهای ۱۸ تن و بالاتر اختصاص دارد.
- خودرو سنگین وارداتی باید از شرایط و استانداردهای لازم جهت حمل و نقل بینالمللی و ورود به کشورهای اروپایی برخوردار باشد.
بخوانید: نحوه واردات ماشین سنگین از دبی
بنابراین واردکننده یا مالک میبایست خودروی جدید را بر اساس شرایط فوق انتخاب کند. اما به غیر از شرایط واردات خودرو سنگین بد نیست به نکته مهمی درباره اسقاط کامیونهای فرسوده اشاره کرد.
- در ازای ورود هر دستگاه کامیون، یک دستگاه کامیون با بیش از ۲۵ سال سن باید اسقاط شود، به شرطی که ظرفیت آن حداکثر ۳ تن کمتر از محصول وارداتی باشد.
- کامیون اسقاطی باید در شبکه حمل و نقل کشور فعل بوده و دارای معاینه فنی معتبر باشد.
- در صورتی که اسقاط کامیون توسط سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای مورد تأیید قرار گیرد، سود بازرگانی کامیون وارداتی تا ۲۵ درصد توسط گمرک کاهش مییابد.
- این %۲۵ در واقع سهم یارانهای دولت در تأمین ارز وارداتی خودروهای کارکرده به حساب میآید.
نکته دیگر در مورد شرایط واردات خودرو سنگین به ثبت کد شناسه کامیون فرسوده مربوط میشود. واردکنندگان گروه چهارم، یعنی افراد حقیقی و حقوقی مالک خودروهای فرسوده در هنگام ثبت نام موظف به ثبت کد شناسه خودروی فرسوده در سایت سازمان راهداری هستند.
بخوانید: نحوه واردات ماشین سنگین با کارت هوشمند
البته بقیه گروهها در هنگام ترخیص خودرو سنگین وارداتی باید کد شناسه خودرو فرسوده را در سایت ثبت کنند. به محض ترخیص خودرو از گمرک، اطلاعات واردکنندگان و تعداد و نوع خودروهای وارداتی در سایت سازمان ارائه شده و در دسترس متقاضیان قرار میگیرد.
اگر قصد ترخیص و واردات خودرو سنگین به کشور را دارید کارشناسان ما در شرکت بازرگانی پنجه ای به صورت 24 ساعته آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.
شرکت بازرگانی پنجه ای به عنوان یک شرکت ترخیص کالا معتبر بیش از دو دهه تجربه در زمینه واردات کالا تمامی خدمات واردات ماشین سنگین به کشور را به شما عزیزان ارائه میدهد.شما میتوانید از طریق پشتیبانی با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
علاقهمندان به دنیای تجارت میتوانند هر روزه رویدادها و تحولات اقتصادی را در سراسر جهان دنبال کنند.با عضویت در مجله تجارت از آخرین اخبار و مطالب دنیای تجارت بهره مند شوید . مجله تجارت یک بخش جذاب ارائه شده توسط تیم محتوایی بازرگانی بین المللی پنجه ای , حاوی مطالب متنوع و غنی در زمینه تجارت و اقتصاد جهانی , فرصتی است برای استفاده از از تجربیات و نظرات افراد موفق در عرصه تجارت و برداشتن قدمی بزرگ در چشم انداز رشد و موفقیت. مجله تجارت نقطه آغاز حرفه ای شدن است.
این مقاله با ذکر منبع منتشر شده و تمامی قوانین مرتبط با کپی رایت را رعایت کرده است.